Hé tekstschrijver, heb je daar verstand van dan?

Hoe kan een tekstschrijver schrijven over iets waarvan hij geen verstand heeft? Het antwoord laat zich in één woord vatten.

Vroege psychosezorg, stadsvarkens, digitale veiligheidsmaatregelen, bioraffinage, werkdruk, oldtimers, verandermanagement, gevangenissen, kwaliteit van zorg en de verdieping van de Rotterdamse haven. Zomaar een greep uit de 36 onderwerpen waarover vijf van onze tekstschrijvers (Cindy, Sasja, Jeroen van den N., Eveline en ondergetekende) schreven binnen één willekeurige week in februari (de volledige lijst staat hieronder).

Zijn we gespecialiseerd in deze onderwerpen? Nee. Hoewel pakweg twee decennia ervaring als tekstschrijver het mogelijk maakt om op feestjes met bijna elke willekeurige gast een gesprek aan te knopen over diens vakgebied. En natuurlijk heeft elk van ons zo z’n eigen klanten, sectoren en interessegebieden.

Maar verstand van…? Je moet mij heus niet vragen om, pakweg, een oldtimer te repareren, een veranderproces te managen of een stadsvarken te verzorgen. Ik weet vrij zeker dat mijn collega’s daar ook niet direct voor te porren zijn.

Toch zijn we stuk voor stuk in staat om een goed doorwrocht artikel te schrijven over stadsvarkenshouderij of een handleiding over de verzorging van varkens. Je kunt ons ook met een gerust hart benaderen voor het redigeren van een subsidieaanvraag voor een stadsvarkensproject of het bedenken en schrijven van een aantrekkelijke, goed vindbare projectwebsite.

Het geheim? In één woord: structuur. Zoals Redactieprof Cindy het verwoordt in haar profieltekst: structuur is de basis.

Met de juiste opbouw maak je elk onderwerp toegankelijk voor jouw klant, prospect, patiënt, relatie, medewerker of noem maar op. Volgens collega Helene is het net als timmeren: een kwestie van gereedschappen en techniek. Met jouw inhoudelijke kennis als ‘materiaal’ bouwen we daar de tekstproductie van die jouw lezers aanspreekt.

In week 7 schreven 5 Redactieprofs over deze 36 onderwerpen:

mvo en brandstoffen, vrouwonvriendelijk gedrag, jonge veelplegers, handleiding metadescriptions, voedselingrediënten uit poep en pies, vissenwelzijn, grondgebruik en natuurbeheer, urban greenhouses, privacy, bioraffinage, hernieuwbare materialen, zorginnovatie, projectmanagementsprincipes, schrijven en licht leven, oldtimers, het werk van een BIM-manager, handleiding Je interne profiel, complimenten, verdieping Rotterdamse haven, hoogwaterbestendige kunstburcht voor dassen, kwaliteit in de zorg, PDCA-cyclus, activiteitengerelateerd werken, functies op een hogeschool, recruitment, werkdruk, verandermanagement, kabelmanagement, audiologisch onderzoek, gezinsaanpak gevangenissen, zorgjaarverslag, interieurconcept revalidatiecentrum, directiewisseling designbureau.


Het geheim van de tekstschrijver:
verstand van … structuur!

1 reactie

  1. […] waar moet de tekst over gaan? Tekstschrijvers zijn op veel fronten thuis, maar sommige frontlinies zijn mij te heftig. Ik noem er een paar: pensioenen, lijfrente. Ik kán […]

Laat een reactie achter