Zelfstandig met pensioen: Redactieprofs doen het zo

Voor mijn dertigste een plan hebben, was het idee. Niet te vroeg (want andere prioriteiten) en niet te laat (want gemiste kansen). Als ik de voor mij geldende pensioenleeftijd überhaupt al haal, vind ik het een prettig idee om er niet té krap bij te zitten. Geen Bentley en privéjacht, wel een rondje jenever op de sjoelclub, A-merk kunstgebitlijm en de beste Pokon voor mijn geraniums.

Tegelijkertijd geloof ik in het hier en nu en wil ik zo min mogelijk concessies doen met het idee er pas over een halve eeuw van te profiteren. De helft van mijn inkomen opzijleggen voor later is dus een no-go. Onlangs sloot ik me aan bij een pensioenfonds voor zelfstandigen. Met een aanvullende beleggingsrekening hoop ik een bescheiden maar welkome aanvulling op mijn AOW op te bouwen.

Maar er zijn ook andere manieren. Als jongste van de club was ik benieuwd hoe mijn collega-Redactieprofs – allen jong van geest maar iets dichterbij de eindstreep – het aanpakken. Hieronder lees je vier exclusieve inkijkjes in hun pensioenplannen.

1. ‘Verduurzamen en gratis wonen’

“Mijn partner en ik zijn allebei zzp’er, maar hebben ook beiden in loondienst gewerkt. Er wacht ons straks een (te) klein pensioen. Om toch een aangenaam leven te kunnen leiden, proberen we nu onze vaste lasten zo laag mogelijk te krijgen door ons huis helemaal af te lossen en ernstig te verduurzamen. Zo hopen we op den duur gratis te wonen terwijl we op onze hectare land ons eigen eten verbouwen (en brandhout voor onze hoogrendement-speksteenkachel). En voilà, het leven hoeft niet duur meer te zijn. Dat stuk land hebben we al afgelost en is in waarde gestegen. Dus als we het verkopen omdat we te oud zijn geworden om op onze knietjes onkruid te wieden, dan hebben we weer een appeltje voor de dorst. Dit alles in de hoop dat de AOW niet afgeschaft wordt hè, dat zou het allemaal een stuk lastiger maken.”

2. ‘Werkswitch en samen delen’

“Mijn pensioenbewustzijn ontstond al best vroeg, op mijn 31e. Toen heb ik mij ‘goed’ laten adviseren en onwetend een woekerpolis afgesloten. Na jaren te veel betaald en fiks verloren te hebben (zonder me daarover overigens al te veel op te winden), zit ik nu op een kantelpunt en ben ik flink aan het cashen. Mijn oplossing is nu: zorgen dat de hypotheek tegen mijn 67e is afbetaald en een switch in werk maken (co-auteurschap voor boekenschrijvers) waardoor ik makkelijk kan blijven werken en kan mantelzorgen voor mijn kinderloze oom. Oh ja, en ik heb een geliefde die een minipensioen heeft omdat hij sinds kort een paar dagen per week doceert op een universiteit. En hij wil wel geld met mij delen. En mensen, we krijgen AOW (denken we).”

3. ‘Vastgoed verhuren of opeten’

“Ik geloof erg in vastgoed, ook om spaargeld verstandig te gebruiken. Zo heb ik een paar jaar geleden een appartement gekocht dat ik verhuur. Misschien ga ik er zelf wel in wonen als ik 67 ben, zodat ik dan nauwelijks woonlasten meer heb. Intussen heb ik er al een paar keer starters op de woningmarkt blij mee kunnen maken. Een groot voordeel is dat ik er nu al inkomsten van heb, plus de waardevermeerdering door de jaren heen. Tegen de tijd dat ik 67 ben, kan ik besluiten er zelf in te gaan wonen, het te verkopen en de opbrengst ‘op te eten’ of te blijven verhuren en de huurinkomsten te gebruiken als een maandelijkse aanvulling op de AOW.”

4. ‘Potjes stapelen en vooral niet wakker liggen’

“Ik lig geen seconde wakker van ons pensioen, al zal het geen vetpot zijn. Het moet vooral van mijn partner komen, die een potje opbouwt bij het ABP. Ik bouw zelf wat aanvullend pensioen op en ik heb wat losse polissen van voormalig werkgevers. Van dat geld kan ik drie boodschappenkarren vullen. Van mijn spaarpotje hebben we laatst zonnepanelen en hr++-glas betaald. Door af te lossen op de hypotheek van ons koophuis, is dit huis straks hypotheekvrij. Dan hebben we wat achter de hand.”

Geen zorgen, Redactieprofs zijn nog lang niet uitgeschreven. Meer weten over een duurzame samenwerking met een of meer tekstschrijvers? Neem dan contact met ons op.

Laat een reactie achter