Redigeren in 5 stappen

Redigeren is te vergelijken met het werk van een automonteur. Soms schort er van alles aan je auto, soms is olie bijvullen voldoende.

Als ik een tekst redigeer, dan bekijk ik de tekst op verschillende niveaus. Dit redigeerproces heeft 5 stappen:

Lezen

De verleiding is groot om meteen naar het toetsenbord te grijpen om duidelijke schrijffouten te corrigeren. Niet doen. Neem de tijd om de tekst goed door te lezen en zorg dat je deze begrijpt voordat je naar stap 2 gaat.

Redigeren op hoofdlijnen

Je controleert

 • of de structuur van de tekst past bij het doel ervan;
 • of het artikel vragen oproept die onbeantwoord blijven;
 • of achtergrondinformatie op de juiste plek in het artikel is opgenomen en of deze eventueel beter past in een apart kader;
 • of de tekst ‘vloeit’, doordat alinea’s goed op elkaar aansluiten;
 • of intro, (tussen)koppen en andere gevisualiseerde tekstelementen de lading dekken en krachtig genoeg zijn.

Lokaal redigeren

In deze fase verbeter je de tekst op zinsniveau. Lopen de zinnen goed? Klopt het ritme van de tekst, doordat korte en langere zinnen elkaar afwisselen? Natuurlijk haal je alle spellings-, grammatica-, stijl- en interpunctiefoutjes eruit. En ten slotte optimaliseer je de tekst door onnodig passieve zinnen, naamwoordstijl en inconsequenties te corrigeren.

Twee ogen lenen

Laat een ander meelezen, liefst iemand die niet diep in de materie zit. Des te frisser is de blik. Ben je erbij als de ander jouw tekst doorleest? Let dan op de gezichtsuitdrukking. Zie je een frons verschijnen? Dan loopt de tekst precies op dat punt nog niet goed.

Hardop voorlezen

Het kan wat ongemakkelijk zijn als je in één ruimte zit met anderen, maar dan zoek je maar even een rustig plekje op. Ik garandeer je dat je er altijd nog wat uithaalt.

2 reacties

 1. Theo Uiterwaal op 08/12/2018 om 21:16

  Nuttig, dank!

 2. Theo Uiterwaal op 08/12/2018 om 21:16

  Nuttig, dank!

Laat een reactie achter