Redactieprofs’ zomervakantieboekenleestips

Heel veel grote (en kleine) romans, wat pief-paf-poef, en een stukje poëzie: Redactieprofs lezen wat af deze zomer. Wat nemen zij mee naar verre oorden, stranden, dakterrassen, of de hangmat in de tuin?

Jeroen is bezig in Gekaapt door het Kapitaal van Mirjam de Rijk. Niet iets om vrolijk van te worden, dus gaat hij ook nog even naar de bieb voor zijn “traditionele vakantiemix: een Grote Roman, een pief-paf-poefboek en een stukje poëzie.” Jeannette maakt ook een mooi mixje op haar ereader: Horst Enger, Mathijs Deen en een aantal Verloren Dochters van Soraya Lane. Marleen vindt Voor Ieder Wat Waars van Rob Wijnberg een mustread en is helemaal weg van de nieuwste van Barbara Kingsolver: Demon Copperhead. Op het strand verslindt ze Nina George. 

Cindy en Helene zijn onze Murakami-fanaten. De nieuwste, De stad en zijn onvaste muren, gaat dus zeker mee in de koffer. Helene is alvast begonnen: “Dat de wereld twee manen blijkt te kunnen hebben, is troostend voor mij.”

Tom, onze halve Engelsman, las Het Zoutpad van Raynor Winn: “Leuk omdat we hetzelfde kustpad liepen, verder best een zeurboek. Daarna pikten we Bad men van Julie Mae Cohen voor een vijfje op bij de supermarkt. Zeer inspirerend verhaal over iemand die verslaafd is aan slechte mannen vermoorden om de wereld een stukje beter te maken.” Esther leest Het nijlpaard van Stephen Fry, volgens de cover een “nagenoeg perfecte roman” en “misschien wel het meest onderhoudende middel tegen somberte ooit.” Simone heeft alles gelezen van Roald Dahl, maar kwam een onbekend verhaal van hem tegen: Kleine Heintje en de minpins. En nu ze zelf in een huis woont dat hoofdkwartier van de Duitsers was compleet met ondergrondse schuilkelder in de tuin, vindt ze dat ze nu toch echt ’t Hooge Nest van Roxanne van Iperen uit moet lezen.Daar is moed voor nodig want “je wéét dat het met deze mensen slecht zal aflopen. En ze schrijft zó goed, dat je wel een band moet opbouwen met de hoofdpersonen. Hartverscheurend.”

Theanne heeft vorig jaar om deze tijd Het Walvistheater van Joanna Quinn verslonden en sindsdien raadt zij dat iedereen aan. Nu leest ze Grensland van Raymond Williams, een Welshe roman over het aanbreken van de moderne tijd in de harten en zielen van de mensen op het platteland – en het verzet ertegen. “Gerbrand Bakker is de vertaler. Hij las het toen hij in Wales was en was meteen verkocht. En ik nu ook.” Lichtjaren van James Salter staat ook op haar ereader, een gok waarvan ze hoopt dat die goed uitpakt. 

Ook een goeie leestip? Kom maar op!

Laat een reactie achter