Redactieprofs maken herinneringsboek PI Almere

De poort van PI Almere is dicht. Een boek houdt de herinnering aan de gevangenis levend. Redactieprofs schreven de verhalen.

PI Almere kreeg vorig jaar het bericht: de gevangenis moet sluiten. Toen ontstond het idee om een herinneringsboek te maken met de mooiste verhalen over ‘Almere Binnen’. Zodat medewerkers bij het afscheid een tastbare herinnering mee naar huis kunnen nemen. 

Goed idee, zo’n boek. Maar hoe pak je dat aan? Schrijven, fotograferen, vormgeven – het is werk voor specialisten. Bovendien: het moest in 6 weken klaar zijn. 

Herinneringen aan 22 jaar PI Almere gevangen in een boek.

Beter idee: Redactieprofs! Hoofd Algemene Zaken Dick van der Leeden en communicatiemedewerker Evert-Jan Pieters van PI Almere, de bedenkers van het boek, schakelden Eveline Bets en Jeroen van den Nieuwenhuizen in via Redactieprofs.

Inhoud vertalen naar vorm

De eerste stap is de inhoud bepalen, samen met opdrachtgever. Die had al stevig nagedacht over onderwerpen en te interviewen personen, makkie dus. Vervolgens bedenk je hoe je die inhoud vertaalt in goede en afwisselende copy. In dit geval bijvoorbeeld een geschreven reportage over de totstandkoming van een gloednieuwe gevangenis, een beeldverhaal over de kunst in het gebouw, een dubbelinterview met de twee laatste directeuren over ‘hoe sluit je een gevangenis’ en een recept voor troosteten van de alom geliefde kantinemevrouw. 

Mooie verhalen uit de gevangenis

Een herinneringsboek is niet compleet zonder de mooie verhalen uit de dagelijkse praktijk van het werk. Tekstschrijvers Eveline en Jeroen bedachten daarom de rubriek waarin medewerkers van PI Almere aan het woord komen over werken in PI Almere: Binnen bij. Wat een prachtige verhalen leverde dat op! Over ontsnappingen, over gedetineerden die een diploma halen tijdens detentie, over gedetineerden die alsmaar jokken om de medische dienst om de tuin te leiden, over gedetineerden die tot inkeer komen in het stiltecentrum. 

De kracht van Redactieprofs

Snel werken is samenwerken. Eveline en Jeroen schakelden daarom 3 collega’s van Redactieprofs in die al eerder schreven in opdracht van de Dienst Justitiële Inrichtingen: Helene de Bruin, Jos Leijen en Marleen Kamminga. En dan is meteen de meerwaarde van Redactieprofs duidelijk. Je weet wat je aan elkaar hebt. We zijn allemaal ervaren, een half woord is genoeg, je kunt rekenen op kwaliteit. En vergeet het plezier niet! Omdat we allemaal zzp’er zijn, is af en toe samenwerken inspirerend. Je deelt de mooie dingen, je lost samen problemen op (want die zijn er altijd). We gunnen elkaar het beste, dat is de kracht van Redactieprofs. 

Voor opdrachtgevers is het zakelijk gezien veel prettiger om te werken met 1 ‘hoofdaannemer’ in plaats van met losse zzp’ers. Daarom heeft altijd 1 Redactieprof, in dit geval Eveline Bets, de rol van projectleider en zakelijk contactpersoon.

Warm bad

Het resultaat is een herinneringsboek waar opdrachtgever en lezers erg blij mee zijn. PI Almere had voor personeel de sfeer van een ‘warm bad’. Dat zie je terug in dit met plezier gemaakte herinneringsboek. Redactieprofs hebben weer ervaren: dit is waarom we Redactieprofs zijn!

Laat een reactie achter