Het mooiste nieuwe woord van 2018

Ik had er nog nooit van gehoord, maar ze bestaan echt. De yogasnuiver met vliegschaamte. De drankhanger die nooit aan plogging doet maar wel aan selfieshopping. Alleen de blokkeerfries met zijn testosterontweets, die herken ik.

Plogging, drankhangen, kwispellezen, mangoment? Wat zijn dit voor woorden? Nou, het zijn kanshebbers op de titel Van Dale Woord van het Jaar 2018. Ingezonden door het Nederlandse publiek – wij met z’n allen dus.

Die verkiezing is er ieder jaar. Er zijn zelfs categorieën voor: jongerentaal, lifestyle, sport/amusement, economie en politiek. Op de website woordvanhetjaar.nl  staat de shortlist van 18 woorden mét betekenis. Zo leer je nog ‘es wat! En je kunt een boekenpakket winnen. Bijvoorbeeld het boek Dat gaat ‘m niet worden, 101 trends uit de taalcolumns in Trouw, van Ton den Boon.

Dus taalgek, taalhater, taalpolitieman of -vrouw, taalwetenschapper en alle andere taalgebruikers: stem! Dat kan nog tot en met maandag 17 december 17.00 uur. Op dinsdag 18 december maakt Van Dale op zijn website het winnende woord bekend (om 5.00 uur ’s ochtends). Veel succes!

Laat een reactie achter