Doe mij maar een writer’s blocnote, wat jij?

Hoewel ik dol ben op mijn laptop en al mijn teksten er heerlijk op wegtype, gebruik ik nog altijd het liefst pen en papier om aantekeningen te maken tijdens interviews. Op de een of andere manier kan ik het aandachtig luisteren en tikken nog steeds niet goed combineren.

Natuurlijk heb ik het vaak genoeg geprobeerd. Met de geïnterviewde tegenover me of op de speaker naast mijn computer, deed ik verwoede pogingen om het gesprek zo snel mogelijk dat Word-bestand in te rammen. Meestal gaf ik het na een paar zinnen weer op met de mededeling dat ik toch even pen en papier ging zoeken. Het geluid van de toetsen stoorde me dan zo dat ik niet meer hoorde wat de spreker zei.

Het lijkt ook alsof het uiteindelijke verhaal zich al beter vormt als ik met een interview meeschrijf. Na afloop bekijk ik mijn aantekeningen, onderstreep wat ik krachtige, inhoudelijk treffende of leuke uitspraken vond. Al doende bedenk ik de vorm van het verhaal (met behulp van mooie, kleurrijke pijltjes op het papier). Ook de titel springt er vaak al duidelijk uit, terwijl dat in een getypte tekst echt minder is.

Waar ik op schrijf, maakt niet uit. Het effect is op elk stukje papier hetzelfde. Ik heb in de loop der jaren opschrijfboekjes, blocnotes, maar ook achterkanten van folders, enveloppen en natuurlijk bierviltjes vol geschreven. Ik hoef ook niet in volzinnen te schrijven, want als ik iets heb opgeschreven, kan ik me de zin meestal nog letterlijk herinneren. Als ik type, heb ik dat niet.

Geef mij dus maar een stuk papier en een pen om mijn interviews te doen! Maar hoe zit dat bij mijn collega Redactieprofs? Ik ging op onderzoek uit en wat blijkt? Ik ben niet de enige die de pen verkiest boven het toetsenbord. 

Alle Profs gebruiken bij korte en niet al te lange interviews pen en papier. Toch maken ze de laatste jaren ook gebruik van audio opnames en AI (kunstmatige intelligentie) om langere of anderstalige interviews uit te werken. 

Kort van stof
“Meetikken met de computer is mij nog nooit gelukt. Ik word er zenuwachtig van. En ik vind het te statisch, wil kunnen strepen, uitroepen en ‘pijlen’ terwijl ik luister”, laat Theanne weten. Tom denkt er net zo over. Hij gebruikt steekwoorden, bullets en pijltjes. Cindy heeft een vast aantekenboekje dat ze elke keer in een andere kleur bestelt. “Als ik dat erbij pak, kom ik al in de schrijfmodus.” 

Marleen schrijft ook het liefst mee met een kort interview. “Voor veelvoorkomende woorden heb ik vaste afkortingen. Denk aan een woord als ‘samenwerken’ (smw) of medewerker (mdw).” Jeannette gebruikt steno om geen lamme arm te krijgen tijdens het meeschrijven. Dat doet ze overigens niet alleen als ze aan het interviewen is. “Ik gebruik het ook wel eens als ik iets opschrijf wat degene naast mij niet hoeft te weten, een boodschappenlijstje tijdens een saaie vergadering ofzo,” mailt ze met een smiley erachter. Als ik haar vanaf nu vreemde tekens op zie schrijven tijdens een vergadering van Redactieprofs, weet ik genoeg…

Om optimaal te kunnen meeschrijven, stelt Helene bepaalde voorwaarden aan haar schrijfgerei. ”De pen moet het liefst een vulpen zijn: mijn Monty Blanc die ik van mijn ouders heb gekregen bij het afstuderen. Papier moet een schrift of de achterkant van printpapier zijn.”

De diepte in
Als de Redactieprofs de diepte ingaan, dan doen de meesten van ons dat dus wel met behulp van audio-apps en AI. De AI-app mygoodtape.com werd tijdens onze laatste vergadering alom geprezen. Jeroen gebruikt de app vaak. “Meestal neem ik het gesprek op met Audionote. In die app op mijn laptop kun je ook aantekeningen typen,” legt hij uit. “De opname voeg ik toe aan My Good Tape en die zet de gesproken woorden negen van de tien keer adequaat om in een Nederlandse tekst, of in welke taal dan ook. Dat scheelt me elke week weer uuuuren uitwerken.”  

Resumerend kom ik na het onderzoek onder mijn mede-Profs tot de volgende schematische (en wetenschappelijk onderbouwde) conclusie: 

We zijn benieuwd waar jij de voorkeur aan geeft. Schrijf jij jouw interviews en aantekeningen het liefst nog met ganzenveer en inkt? Of komt er helemaal geen pen en papier meer aan te pas? Tips over andere apps die ons schrijfleven nog makkelijker maken, zijn ook welkom. Laat het ons weten in de reacties!

Laat een reactie achter